Kost-omlægning rimer på plan-lægning

Cuvette steg

Jeg har dedikeret Mad365.dk til en sundere livsstil, med opskrifter på retter der kan spises af alle, unge og gamle, tynde og knap så tynde.

Jeg har selv kæmpet med vægten hele mit liv, og prøvet alle mulige kure. Flere gange har jeg tabt 20+ kilo, for så at tage dem på igen, stille og roligt, i løbet af en 10 års tid.

Nu har de kloge hoveder heldigvis fundet ud af, at det er sundere at have yoyo-vægt end konstant overvægtig, men det er jo en ringe trøst.

Jeg vil gerne præsentere de retter vi kender, på en måde så den kostomlægning jeg er gået i gang med, gerne skulle være mulig at holde altid, så det i virkeligheden blot er en ny livsstil. En ny måde at spise frikadeller med stuvet hvidkål, flæskesteg med brun sovs og kartofler, og alle de andre traditionelle retter på.

Det er selvfølgelig ikke helt det samme, smagen er markant anderledes for de fleste retter, men det kan sagtens laves med rigtig god smag alligevel.

Cuvette steg

Overvægtig og på kur der du’r

Hvis du er overvægtig bør du overveje at lave en kostomlægning, i stedet for at gå på kur. Det er ikke så meget det du gør, det er faktisk mere det at du tænker på det, der gør at det bliver anderledes.

Kur rimer på sur

Kost-omlægning rimer på plan-lægning

Og det er faktisk her hele forskellen er!

Når du går på kur, laver du radikale ændringer, der gør dig sulten, irritabel, får dig til at føle et underskud af energi og velvære.

Bevares, de første par gange, hvor du mærker “sulten” som et hul i maven når du er på en ny kur, og skindet ikke strammer, kan godt være en fed oplevelse, for “nu sker der noget”.

Men det er en kortvarig glæde, for du er sulten, og skal altså også have noget at spise på et tidspunkt.

Tænk over hvad du propper i hovedet

Lige så snart du tænker over hvad det er du propper indenbords, vil du også helt automatisk få en bedre motivation til at sige nej til kage, eller blot tage et lille stykke, i stedet for 2-3 stykker.

Det er opmærksomheden det hele drejer sig om. Du skal ikke tælle kalorier, eller nøjes med diæt shakes eller juice – det er døden for enhver kur.

Du skal føle, at du kan spise og blive mæt, samtidig med at du kan gøre det med god samvittighed. Det er det udgangspunkt jeg har haft, på min sidste kostomlægning.

Og det er faktisk ikke så svært!

Der er en masse viden du skal have som udgangspunkt, så du helt automatisk ved hvad du kan tillade dig at tage fat i ved buffeten. Og også hvad du absolut skal holde dig fra.

Og der er en masse i køkkenskabet der skal smides ud, men det skal erstattes, for ellers kører du sur i det. Der er en kostomlægning der skal til, ikke en kur!

Vi har alle noget liggende altid,  der lige kan klare den lille sult. Ofte Mariekiks, digestive, chokoladekiks eller som mig,  jeg har altid kanelknækbrød liggemde, for det må da være sundere end kiks, men hvis jeg kiggeer på indhold og energi, er det nærmest det samme. De hedder i øvrigt kanelkiks hjemme hos mig, så hopper ungerne også på dem

Planlægning er det vigtigste

Det gælder om at have en plan for alt hvad der har med noget spiseligt at gøre, for ellers går det galt.

Aftensmaden skal være planlagt, så npr du handler, skal du ikke stå og overveje hvad du hr lyst tol at labe, fpr så falder du i. Og kommer til at vælge en gammel kending, blot fordi det er nemt og trudygt.  

De nemme løsninger er årsagen til den dårlige kost, og så selvfølgelig industriens behov for at score kassen på billge råvaeer der forarbejdes ringe, og  sælges til overpris.

Ryd skabet for…

Pasta, ris, brød og kartofler skal ud af sortimentet. De er propfyldte med kulhydrater, der er sukker, og får kroppen til at hungre efter mere, så du ikke forbrænder fedtet, men lagrer det i stedet for.

Det er efterhånden den klassiske lc taktik, og den holder hele vejen.

Problemet er bare,  at du kan ikke holde snitterne fra brød i ret meget mere end en uge, inden du giver op, og det er ikke meningem.

Derfor er min version af ryd skabet også krudret med erstatninger. Så det må vi i gang med.

Pasta er nemt nok,  for her erstatter du bare med pastinak

Ris erstattes med revet blomkål, der ofte kan fås på frost i Netto

Spis mindre

Hvis du ønsker at tabe dig lidt, skal du også spise lidt mindre. Der vil give et hurtigere vægttab.

Jeg plejer at omlægge kosten, og så ryger der helt automatisk et par kilo om måneden. Men hvis du er ude på at tabe dig for alvor, bliver du nødt til at tænke lidt mere over hvad det er du spiser.

Motion og træning

Åhhh nej, skal det her punkt absolut med?

Ja, det skal det. For selvom du spiser sundere, mindre kulhydrater, og lidt mindre, så skal du altså røre dig. Ellers degenererer (dør) kroppen, og du kan ikke få gang i stofskiftet ordentligt, og så er alt det andet spildt.

Skrevet af Michael Bredahl

Far til fem, passioneret Weber Grill mester og rødvinsnyder. ... Hav en fortsat fantastisk god dag Michael Bredahl

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.